SERVICIIAutism, retard
Tulburare pervaziva


Apasa Aici Informatii autism

Apasa Aici Coordonare domiciliu

Apasa Aici Consiliere parinti

Apasa Aici Foto terapie ABA

Apasa Aici Filme SOCIALIZARE

Apasa Aici Mass MediaTerapia Copilului


Apasa Aici Logopedie

Apasa Aici Filme LogopediePsihoterapie


Apasa Aici Individuală

Apasa Aici Cuplu, familie

Apasa Aici Adolescenţi

Apasa Aici Dependenţă

Apasa Aici Agresivi/ADHD 

Tag-uri:
 

psiholog

cabinet psihologic

psihologie

psihoterapie

consiliere psihologica

etnobotanice

alcool

adolescenti

depresie

cabinet psihologic

psiholog

cabinet psihologic

psihologie

psihoterapie

consiliere psihologica

etnobotanice

alcool

adolescenti

depresie

cabinet psihologic

psiholog

cabinet psihologic

psihologie

psihoterapie

consiliere psihologica

etnobotanice

alcool

adolescenti

depresie

cabinet psihologic

 

 

    

ABILITATE

Insusire sinonima cu perceperea, indemanarea, dexteritatea, dibacia, iscusinta, evidentiind usurinta,rapiditatea,calitatea superioara si precizia cu care omul desfasoara anumite activitati,implicand autoorganizarea adecvata sarcinii concrete,adaptare supla,eficienta. Este semnalata frecvent in cazul actiunilor musculare ,manuale,avand astfel sensul de metoda,model de lucru sau de comportament aplicabil sarcinii concrete .
OBS : a nu se confunda cu deprinderea,bazandu-se pe plasticitate neuropsihica,si nu se reduce la cunostinte intrucat reprezinta o conditie pentru formarea si utilizarea optima,in situatii noi ,a deprinderilor si cunostintelor.

ANXIETATE

Tulburare a afectivitatii manifestata prin stari de neliniste,teama si ingrijorare nemotivata,in absenta unor cauze care sa le provoace,
se defineste ca ''teama fara obiect’’spre deosebire de fobie care este ‘’teama cu obiect’’. Deseori se manifesa sub forma unei stari de frica cauzata de o incertitudine in care subiectul are impresia unei nenorociri iminente ,care planeaza pretutindeni,il inconjoara ,il patrunde,dar nu o poate defini si nici indeparta.

AFECTIVITATE

Propietate a subiectului de a resimti emotii si sentimente ; ansamblul proceselor,starilor si relatiilor emotionale sau afective.In contextul oricarui fenomen emotional se disting ;
1) modificari organice si vegetative secundare,secretiilor lacrimare.
2)comportamente motorii afective
3) trairi subiective de un anumit grad de complexitate si avand o anumita semnificatie pentru persoana care le incearca.

AGRESIVITATE

Comportament distructiv si violent orientat spre persoane,obiecte sau spre sine.Implica negare activa si produce daune sau transformari.Exista si o agresivitate ; « calma »,nonviolenta dar intodeauna agresivitatea semnifica atac,ofensiva ,ostilitate,punere in primejdie sau chiar distrugere a obiectului ei. Agresivitatea este un rezultat al frustratiei sau impedicarii a unei tendinte vitale de a-si atinge telul.

AGORAFOBIE

Teama,fobie de spatiile deschise si ample. Piete, strazi largi, camp, generand tendinta de a nu parasi locuinta, de a merge pe langa ziduri, de plasare in colturile incaperilor etc.

ALCOOLISM

Nevroza sau perturbare de comportament constand in hiperconsum de bauturi alcoolice.

In categoria alcoolicilor sant inclusi « acei bautori execesivi a caror dependenta de alcool a atins un asemenea grad ,incat prezinta o sensibila tulburare mentala sau o interferenta cu sanatatea lor corporala si mentala,cu relatiile lor interpersonale si cu functia lor sociala si economica ce nu poate fi exersata normalsau care prezinta perturbari evolutive.

Simtome care permit detectarea precocesant:
1) consumul in crestere
2) consumul matinal,sub cele mai diverse pretexte ;
3)comportamentul necontrolat si absurd in starile de ebrietate;
4) petele albe de constiinta sau amneziile in stare de ebrietate.

Aparitia celor 4 simtome indica evolutia spre alcoolismul cronic.

AMNEZIE

Pierdere totala sau partiala a memoriei Nu trebuie confundata cu uitarea care este in anumite limite, un fenomen normal. Se datoreste unor traumatisme craniene, intoxicatii, stari de confuzie mentala. Amnezia retrograda, ca urmare a perturbarii evocarii,nu pot fi reproduse faptele memorate anterior inbolnavirii, Amnezia anterograda, ca urmare a tulburarilor de fixare, nu sunt retinute evenimentele petrecute dupa imbolnavire.

AUTOCONTROL

Operatie complementara comenzii si constand din supravegherea in baza retroaferentatiei si aferentatiilor suplimentare a propriilor reactii si comportamente.Insens larg inseamna « comanda si control » astfel apare ca o stapanire de sine.

BULIMIE

Simptom de foame continua si excesiva,dincolo de necesitatile organice si cauzat de o perturbare a neuropsihicului.Apare ca o tendinta de supracompensare a unor stari de frustratie afectiva,.Se intalneste in stari nevrotice.

CARACTER

Ansamblul insusirilor psihice caracteristice unui individ. Apare ca nucleu al personalitatii, deoarece exprima partea individuala cat si valoarea morala personala;

Un dicton chinez spune: « semeni fapte si culegi deprinderi, semeni deprinderi si culegi un caracter, semeni caracter si culegi un destin;

CATALEPSIE

Stare anormala ,constatata in somnul hipnotic si in cazul unor maladii psihice sau somatice care consta din lentoarea ,inertia si lipsa de independenta a activitatii musculare si psihice.Subiectul este intepenit pastreaza asemeni unei figurini de ceara ,miscari care se imprima, dovedeste mutism si este incapabil de actiuni bine orientate si coordonate. Simptom al isteriei si al unor focare de dementa.

CATHARSIS

Operatie de descarcare si eliberare care au efecte de purificare si relaxare. In psihiatria moderna bolnavii sint in stare de hipnoza si le permite sa–si exteriorizeze conflictele. S.Freud renunta la hipnoza si propune metoda psihoanalitica. Aducerea in constiinta si analiza conflictelor, comlexelor, tensiunilor nevrotice, produc un efect de destindere.

CICLOTIMIE

Dispozitie constitutionala spre o evolutie tonico-afectiva ciclica, sinusoidala, cu alternante intre stari active, euforice si depresie, atonie.

CLEPTOMANIE

Tendinta de a fura diverse obiecte, datorita unui impuls patologic, a unei dorinte obsedante de a sustrage orice fel de obiecte, caruia subiectul nu i se poate opune. Bolnavul nu urmareste un castig ci urmareste satisfacerea impulsului care ii aduce usurare afectiva; furtul este comis fara masuri de precautie iar obiectele ii sunt inutile; Amenintarile, masurile represive nu dau rezultate; necesita ingrijire medicala; Psihanaliza explica tendinta inconstientului de a obtine satisfactii simbolice.

COGNITIE

Ansamblul actelor psihice pur cognitive independent de motivatie, tensiuni, intentii, vointa; Intrucat procesele cognitive poarta implicatii afective si conative sa recurs la acest termen.

DEPENDENTA

Trebuinta de altul, de atasare la altcineva, existenta la fiecare individ. A: raportarea sinelui la o alta persoana, cautarea de legaturi si aflarea de satisfactii prin acestea.

COLERIC

Temperament corespunzator tipului puternic neechilibrat, excitabil, caracterizat prin slabiciune a inhibitiei active de unde tendinta de nestapanire de sine, impulsivitati, agitatie, nerabdare, oscilatie intre impetuos si depresie inclinatie spre stari de alarma si spre exagerare.

DEDUBLAREA PERSONALITATII

Fenomen psihopatologic de disociere a unitatii personalitatii prin dedublarea fiintei, aparita a doua euri diferite ce evoluiaza succesiv sau simultan; Cele 2 euri coiexista unul fiind normal si constient iar altul patologic si bazat pe motivatie inconstienta; Sindrom intâlnit in isterie, stari maniacale, psihoze alcoolice,si schizofrenie;

DEJA VU

Iluzie, constand in falsa recunoastere, in simtamantul de familiaritate de apartenenta la propria experienta a unor persoane pe care subiectul le intalneste in mod real pentru prima data;

DEFULARE

Proces invers refularii, constand din eliberarea tendintelor refulate, din readucerea lor in constiinta si din reducerea tensiunilor acumulate;

DURERE

Sensibilitate algica, complex de senzatii semnalizand agentii si procesele de distrugere prin trauma, presiune distensie, inflamatie, ardere, blocaj al tesutului organic; Se distinge de suferinta sau dependenta psihica, care reprezinta o reactie emotionala la situatia data.

ECHLIBRU SI DEZECHILIBRUL EMOTIONAL

Forma particulara a psihicul constind din actiunea contrara a intensitatii celor doua categorii de trairi afective polarizate stenice si astenice pozitive si negative; stare de tensiune relativ omogena, nivel de activare moderata, cu evitarea excesului, sau deficitului de mobilizare energetica; Se poate instala fie in sens negativ, fie marcat prin indispozitie, depresie, tristete, suparare, stare de abandon, fie in sens pozitiv prin iritare, manie, indignare revolta, agresivitate;

EGOCENTRISM

Caracteristica a gandirii copilului, constand in nediferentierea constiintei de sine de constiinta lucrurilor sau altfel spus, in absenta constientizarii diferentei dintre actiunile asupra obiectelor, apartinind subiectului si obiectele asupra caruia actioneaza subiectul,apartinand lumii exterioare lui;

EMOTIE

Fenomen afectiv ce se dezvolta ca o reactie spontana si primara. Aici este locul sa vorbim despre bucurie si tristete, iubire si ura, admiratie si dispret, simpatie si antipatie, speranta si deznadejde, placere si neplacere. In cursul catastrofelor colective, dupa raspunsul emotional primar, care este comun tuturor, unii subiecti dezvolta rapid un comportament adaptat circumstantelor, altii prezinta, pentru o scurta perioada, o agitatie agresiva, iar altii par, dimpotriva, cufundati intr-o profunda apatie.

EMPATIE

Insimtire, intuitie simpatetica, dupaTH. Liips considera cunoasterea ca o imitatie interna a obiectelor si o proiectare a starilor interne asupra acestora, subiectul traind in sine viata altuia, tinzand sa fuzioneze, sa intre in consonanta afectiva, cu altul.

ENUREZIS

Tulburare intalnita in special, la copilul prescolar sau scolar, caracterizata prin pierderea involuntara si repetata a urinei (noaptea in timpul somnului sau mai rar ziua). Copilul in mod normal pana la varsta de 3 ani ajunge sa-si controleze mictiunea. Unii atribuie acest neajuns unor factori psihici. De obicei, este intalnit la copiii proveniti din familii dezorganizate, needucati sau la copii care au suferit un soc emotional. Se recomanda trezirea copilului care va fi pus sa urineze la ore fixe, reducerea ingerarii lichidelor dupa anumite ore.

EPILEPSIE

Maladie a encefalului datorata unor descarcari neuronale cu expresia specifica paroxistica, ce apar in urma unor traumatisme, tumori sau alte cauze. Se desfasoara gradat, putandu-se urmarii succesiunea urmatoarelor 4 grupe de manifestari. Faza prodromala se instaleaza cu citeva zile inaintea crizei prezentand tulburari constiente sub forma de tremuraturi, apatie anorexie, constipatie palpitatie, irascibilitate, anxietate.

ERGOTERAPIE

Metoda de tratare a unor boli psihice prin efort fizic, prin munca, avand drept scop sustragerea bolnavului de la starile sale patologice, favorizarea contactului cu lumea inconjuratoare si creerea unui climat psihic favorabil de liniste, de comunicatie si sociabilitate;

FEEDBACK {RETROACTIUNE, CONEXIUNE INVERSA}

Unul din principiile ciberneticii, care desemneaza informatia provenita de la efector sau de la « iesirea »sistemului, semnalizand diferite efecte, conditii noi si eficienta actiunii executate sau a comenzii elaborate. Informatia inversa se adreseaza ca marime informationala din nou « intrarii »sistemului pentru ca acesta sa-si modifice activitatea in functie de scopul propus.

FLEGMATIC

Profil temperamental, dezvoltat pe baza tipului de activitate nervoasa superioara, puternic, echilibrat-inert si avand drept particularitati relevante calmul, lentoarea, slaba reactivitate afectiva si durabilitatea sentimentelor, rabdarea naturala, inclinatia spre rutina, refuzul schimbarilor, compensata prin capacitatea de eforturi indelungate si tenace.

FRUSTRARE

Fenomen complex de dezechilibru afectiv ce apare la nivelul personalitatii in chip tranzitoriu sau relativ stabil, ca urmare a nerealizarii unei dorinte, a obstructionarii satisfacerii unei trebuinte, in ordinea materiala sau in plan proiectiv sau afectiv ;In multe cazuri omul aflat in stare de tensiune cauta o pricina, fiind gata sa descarce chiar si in mod neadecvat starea sa de tensiune, dand nastere, astfel, la numeroase ocazii de conflicte reale, obiective cu cei din jur;

IRASCIBILITATE

Stare psihica particulara caracterizata prin excitabilitate exagerata insotita de reactii afective-negative, suparatoare, dispozitie catre pierderea, echilibrului emotional in sensul aparitiei frecvente si nejustificate a nemultumirii, a respingerii altora .

Este opusa calmului bunei dispozitii, atitudinii atente si intelegatoare fata de altii. In viata colectiva creeaza incordare, atmosfera incarcata. Se intalneste in forme majore in nevroze si psihoze;

ISTERIE

Forma de nevroza caracterizata prin hiperexpresivitate somatica, a ideilor a imaginilor si a afectelor inconstiente.

JUDECATA

Forma logica fundamentala caracterizata prin afirmarea sau negarea a ceva despre altceva si prin insusirea de a fi adevarata sau falsa;

JUXTAPUNERE

Punerea unor elemente alaturi unul de altul, interpretarea lor fara a intrevedea corelatiile, interactiunile si interdependentele, deseori desemneaza o pozitie mecanicista in psihologie;

KINESTEZIE

Simt muscular, modalitate de receptie a propriilor miscari si pozitii. Se arata ca in constitutia nervilor musculari aproape jumatate din fibre sant senzitive .Deseori discoordonarile motorii, parezele si ataxiile sant cauzate nu de blocarea cailor efectorii ci a celor aferente;

LABILITATE AFECTIVA

Tulburare de afectivitate constand in trecerea rapida de la o stare de buna dispozitie la un area. Intalnita in manie, psihopatii, isterie, paralizie generala progresiva, stari de involutie senila, epilepsie, hipertiroidism, stari de intoxicatie alcoolism;

LETARGIE

Stare patologica caracterizata prin somnolenta, uitare de sine, inertie si anestezie musculara, reducere la minim a activitatii vegetative, rezultata dintr-un soc sau maladie ;

LIPOTIMIE

Pierderea brusca a cunostintei insotita de abolirea functiilor motorii, insa cu mentinerea functiilor circulatoriisi respiratorii; 

 

psihologie, psihoterapie

click aici pentru

CONSULTANTA ONLINE CONSTANTA!

Copyright © www.psihologieconstanta.ro 2008 - 2009

Cazare Costinesti

Psihologie Autism| Agentie de turism| Program Seniori Spania| Oferte Antalya| Nisipurile de Aur| Blog Nisipurile de Aur| Blog Agentie de Turism| Bilete de avion| Oferte Austria Ski| Vopsele si Lacuri| Parteneri|
Facebook Twitter Google Plus LinkedIn Pinterest Delicious StumbleUpon Redit Plurk Tumblr